I lived, bitch!

Bushcraft versus supravietuire. Sau nu?

în Resurse

Așadar… bushcraft sau supraviețuire? amnar sau brichetă? cuțit mic sau cuțit mare? hobby sau real life? kit supraviețuire sau rucsac pregătit mereu? icon biggrin Bushcraft versus supravietuire. Sau nu? și, nu dați cu pietre, Ray Mears sau Les Stroud?

Să vedem un pic…

1. Definiție

Bushcraft este o extensie a abilităților necesare pentru supraviețuire.

Utilizat ca sinonim popular pentru abilitățile necesare în sălbăticie în Australia, Noua Zeelanda și Africa de Sud, acest cuvânt a fost popularizat în emisfera sudică de Les Hiddins  (The Bush Tucker Man) ân Australia precum și în emisfera nordică de Mors Kochanski și a câștigat de curând o pondere importantă în Anglia datorită lui Ray Mears și programelor sale de televiziune despre bushcraft și supraviețuire. Bushcraft-ul se referă la supraviețuirea și asigurarea confortului în mediul natural, sau la obținerea abilităților și cunoștiințelor folosite în vechime pentru a reuși cele de mai sus.

Abilitatile specifice bushcraft-ului includ: arta de a obtine focul, citirea urmelor, vanatoarea, pescuitul, constructia adaposturilor, utilizarea instrumentelor cum ar fi cutitele si topoarelor, forjarea, sculptarea manuala a lemnului, construirea de recipiente din materiale naturale, realizarea efectiva a sforilor si a impletiturilor, si multe altele.

Acestea reprezinta tipurile de abilitati bine cunoscute stramosilor nostri, multe dintre ele fiind practicate chiar si astazi, zilnic, de catre oamenii din toata lumea. (via)

Tehnicile de supravietuire (survival, preparedness, self reliance) – constau in abilitatile care pot sa fie utilizate de o persoana intr-o situatie periculoasa (de exemplu: dezastre naturale) pentru a se salva pe ei insisi sau pe altii (vezi de asemenea bushcraft).

Vorbind la modul general, aceste tehnici au scopul de a oferi necesarul de baza pentru a intretine viata: apa, mancare, adapost, habitat, adresandu-se si unor obiceiuri necesare – un mod de gandire corect, semnalziarea pentru obtinerea ajutorului, cum sa te deplasezi in siguranta, evitarea unor interactiuni neplacute cu animale sau plante sau acordarea primului ajutor. (via)

2. Unde?

Bushcraft – padure, ses, mare, lac. Oricum, afara – outdoor, departe de mediile urbane.

Supravietuire – oriunde apare o situatie care te-ar putea pune in pericol. In outdoor, dar si in oras – atac, etc. sau la tine in dormitor – cutremur, incendiu, etc.

3. Cand?

Bushcraft – oricand.

Supravietuire – oricand se declanseaza o situatie care te poate pune in pericol, sau ii pune pe altii in pericol.

4. Ce zic eu

In primul rand, o observatie: AMBELE definitii de mai sus fac referire una la cealalta. Se intrepatrund, si daca intr-adevar sunt diferente.. hmm… notabile in aplicare, miezul problemei ramane acelasi. Tehnicile nu difera extraordinar. Si daca in bushcraft e importanta si o anumita estetica, si cu siguranta o protejare a naturii, in supravietuire, conteaza doar sa iti atingi scopul, cat mai repede. Adica bricheta in loc de amnar, ascutitoare mecanica in loc de piatra, stiti voi icon biggrin Bushcraft versus supravietuire. Sau nu?

Difera, daca vreti, intre bushcraft si supravietuire, modul in care le intelegem si cum le percepem.

Voi cum vedeti lucrurile in zona asta?

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de e-mial nu va fi publicată.

*

Du-te la Sus
%d blogeri au apreciat: