I lived, bitch!

Cutit roman Swiss Army vechi de 1800 de ani

în Istorie

Desi cunoscute de pe la mijlocul anilor ’70, recent a intrat în atenția publicului un cuțit roman “multi-tool” ce ar putea fi considerat precursorul cuțitelor tip Swiss Army. Cel mai cunoscut exponat este cel de la muzeul Fitzwilliam de la Cambridge.

Găsiți mai jos o serie de fotografii cu exemplarul detinut de muzeu.

Această prezentare necesită JavaScript.

 

1. Istoric

Prima mențiune despre acest tip de cuțite apare în cartea Tracia în anul 1974 și în articolul Roman folding spoons din anul 1976. Alte mentiuni au fost publicate în anii 1984, 1988 și 1998. La momentul publicării primului articol se cunoșteau deja câteva artefacte de acest tip – mai ales linguri care se pliau.

Dar cuțitul roman de tip Swiss Army care se bucură de atâta publicitate astăzi nu a fost primul descoperit, ci al patrulea. Primele două au fost (cronologic) cuțitul de la Ventimiglia, Italia, și cuțitul de la Lioblen, Bulgaria.

Cutitul de la Ventimiglia
Cutitul de la Lioblen

 

 

 

 

 

 

Sursa foto.

În anul 1986, casa de licitatii Christie’s din Londra a scos la licitație un cuțit asemănător.

 

2. Mai multe despre cuțit

Cuțitul roman de tip Swiss Army care se află la Fitzwilliam a fost dezgropat în zona Mediteraneeana, și era compus în mare parte din argint – mai puțin lama efectivă a cuțitului, care era formată din fier. Mai includea o lingură, o furculiță, o sulă, o spatulă și o scobitoare (!!!). Dimensiunile sunt de 88 * 155 cm.

Artefactul a fost descoperit acum peste 30 de ani, dar a intrat în custodia muzeului doar în 1991.

Purtătorul de cuvânt al muzeului a declarat:

Artefactul a fost probabil produs între anii 200 și 300 d.Ch., când imperiul Roman era o mare putere. Expansiunea Romei – care, înainte de anul 500 i.Ch. fusese doar un mic stat italian – a facut ca anumiți indivizi, poate ca proprietarul cuțitului, să devină foarte bogați.

Acesta ar fi putut să-i parvina fie prin cucerire, fie indirect, prin “oportunitățile de afaceri” oferite de Imperiu.

Nu știm aproape nimic despre persoana care deținea acest cuțit ingenios, dar poate a fost unul dintre cei care au profitat de vasta expansiune a Romei – trebuia să fie o persoană bogată pentru a poseda un asemenea obiect de lux.

Poate ca era un călător, care avea nevoie de o ustensilă practică ca acesta în călătoriile sale.

În timp ce alte bricege, mai puțin elaborate, erau turnate în bronz, complexitatea acestuia și faptul că este făcut din argint sugerează că este un obiect de lux.

Sursa citat.

 

3. Controverse, controverse

Acest tip de cuțit roman a născut multe controverse – mai ales datorita prezenței furculiței, fiind un lucru general acceptat faptul că romanii mâncau cu mâna, nu cu furculița. Ultimele descoperiri au demonstrat faptul că romanii (probabil cei bogați) se ajutau de un mic trident din fier pentru a consuma carnea.

O altaă problemă a constat în datarea exactă a perioadei în care a fost fabricat – datarea cu carbon se aplică doar la resturile organice, iar termoluminiscenta se aplică doar pentru ceramicăa.  Muzeul a beneficiat de expertiza a trei specialisti care au garantat veridicitatea produsului.

De asemenea, cuțitul roman descoperit la Lioblen în Bulgaria era localizat într-un mormânt roman care a fost realizat între secolele 2-3 d.CH. Astfel acest tip de cuțite au parte și de o analiză contextuală relevantă care ne indică destul de precis epoca în care erau folosite.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de e-mial nu va fi publicată.

*

Ultimele din

Du-te la Sus
%d blogeri au apreciat: