I lived, bitch!

Review Pocket Chainsaw by Supreme

în Review

Dat fiind faptul că dețin scula asta de mai bine de un an, am zis că n-ar fi rău să fac și un review în care să arăt și ce-i poate pielea. Consider că este o alternativă demnă de luat în seamă pentru fierăstraiele pliabile cu care ne-am familiarizat deja cei mai mulți dintre noi.

Pentru început câteva caracteristici:

    • Producător: Supreme Products – Made in the USA
    • Site-ul companiei: http://www.supremeprod.com/
    • Greutate: 170g
    • Lungime: 71cm
    • Material: Otel tratat termic.

După cum vedeți în pozele de mai sus, este vorba de un fierăstrău de tip “lanț de drujbă”, care dispune de o serie de dinți bi-direcționali ce-i dau posibilitatea de a tăia în ambele sensuri. Vine în acea cutie de tablă care poate intra cu ușurință într-un buzunar. Btw, cutia respectiva merge de minune pentru făcut pânză carbonizată. Îi mai trebuie doar o mică gaură în capac (pentru evacuarea gazelor produse) și atât. În imaginile imediat următoare a fost folosit de două persoane. Așa merge mult mai bine, pentru că efortul este distribuit altfel.

La capetele lanțului există niște orificii în care se agață niște inele din oțel, la care se atașeaza mânerele. Acestea sunt dintr-un plastic ce pare destul de rezistent, iar capetele lor au niște dopuri de culoare portocalie (menționez special pentru cei care nu dau click pe poze icon e smile Review Pocket Chainsaw by Supreme ). Probabil pentru a fi zărite mai ușor în cazul în care le pierdem prin iarbă. Aceste mânere, goale fiind pe interior, pot adăposti diverse chestii mici. Imaginație să fie: vată, coajă de mesteacăn, chibrituri, etc.

Daca îl folosiți de unul singur, este bine să vă limitați la lemne de grosimi rezonabile, cum este cazul în imaginea de mai jos. Sigur, merg tăiate și lemne mai zdravene într-o singură persoană, dar dacă aveți de procesat o cantitate mai mare va fi mai dificil și veți avea nevoie de pauze de odihnă. O problemă la tipul ăsta de lanț este faptul că ajunge să te cam doară spatele dupa un timp. Comparativ cu un fierastrau clasic, pliabil, un avantaj aici ar fi faptul că putem stabiliza bușteanul mult mai ușor. Putem ține piciorul pe el; putem ruga pe cineva să mai stea cu piciorul pe unul din capete. Un alt avantaj este faptul că poate fi folosit și pentru a tăia crengi situate mai la inălțime. Sincer să fiu n-am avut ocazia să-l încerc și pentru așa ceva, dar nu văd niciun motiv să nu meargă. Singura chestie e că trebuie să-i prelungim mânerele în funcție de înălțimea la care vrem să tăiem crăcile. Cred că cel mai bine tot cu paracord merge. Așadar, unul din capete poate fi aruncat peste cracă, iar apoi ne vedem de treabă. Puțină imaginație și atât.

Ce-i interesant la inelele acestea este faptul că sunt relativ mari. Zic mari pentru că mai există și o variantă cu inele mici, doar cat să intre paracordul prin ele. Am impresia că versiunea respectiva este comercializată de firma BCB, deși arată identic. Varianta aceea este și puțin mai scurtă.

Motivul pentru care acestea sunt mai mari?

Dacă din întâmplare pierdem mânerele sau se întâmplă ceva și nu mai pot fi folosite, putem introduce în ele niște lemne cu diametrul de aprox. 3 cm pe post de mânere. Sau mai exista posibilitatea de a folosi direct paracord dacă nu doriți să luati după voi și mânerele respective.

Singura problema aici este faptul că în varianta asta veți avea nevoie de mănuși – cel puțin dacă vreți să tăiați prin bușteni de diametru considerabil.

Un close-up în care se văd mai bine dinții respectivi.

Deși îl am de mai bine de un an și am tăiat cu el destul de multe lemne, nu consider că dinții au avut de suferit în vreun fel sau altul, motiv pentru care n-am considerat că ar avea nevoie de o ascuțire. Probabil că va necesita și asa ceva odată cu timpul. Ramâne de văzut.

De data asta un dezavantaj, dacă vreți să-i spuneți așa: ruginește și necesită și puțină atenție pentru întreținere. Asta înseamnă că se va mai încărca puțin cu lemn pe ici-pe colo și că ar fi bine să-l curățați și să-l ungeți înainte de a-l pune la loc în cutie. Purtându-i de grijă vă asigurați că vă veți putea bucura de el pentru o perioada mai lungă de timp.

După cum spuneam și ceva mai sus, adevărata capacitate îi este relevată doar atunci când este folosit în doi, pentru că este mult mai ușor de folosit și oboseala se va instala mai greu. Trebuie să vă asigurați că-l țineți drept și atât pentru că, folosit greșit în doi, crește riscul de a-l rupe, mai ales ca aici se încinge și foarte tare – cel puțin atunci când tăiați bușteni în toată regula.

Din păcate eu de la prima folosire la pădure i-am pierdut un mâner, dar asta nu m-a împiedicat să-l folosesc în continuare. Cum ziceam, pentru cei care vor să se rezume doar la cutie, pot lăsa mânerele acasă și să folosească ori lemne în inele (ceea ce-l face mai scurt – deci veți sta mai aplecați și va crește riscul să vă ia durerea de spate); impreuna cu paracord, cum se vede în una din pozele de aici; paracord + lemne, etc. Eu i-am facut un fel de toarte din material de toartă de laptop, pe care le-am atașat tot cu paracord.

Pentru că m-am obișnuit să-l folosesc împreuna cu o altă persoană, am lăsat paracordul mai lung și când am de tăiat chestii zdravene introduc în buclele mânerelor, la capete, lemne de grosimea unei cozi de matură și cu lungimea de aproximativ 30 cm, astfel că pot trage cu două mâini. Rezultatul ? Dacă te asiguri că nu-l blochezi sub greutatea lemnului, poți tăia copaci în toată regula. Cel puțin odată ce sunt doborâți la pământ – după cum se vede mai jos.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de e-mial nu va fi publicată.

*

Ultimele din

Du-te la Sus
%d blogeri au apreciat: